Pages

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Pärnu - osa 1

Lyhyt ja ytimekäs otsikko tekstille, jolla yritän käsitellä lähes kaiken, mitä multa on tänä keväänä kyselty Pärnusta. Ihastuttavan moni on kysellyt erilaisia juttuja kaupungista, mulla näyttää olevan laajalti mainetta Pärnun reissaajana. Ja mikäs siinä, mielelläni kerron vinkkejä, ja vastailen kysymyksiin, ja kerron kokemuksia. Uskon vahvasti siihen, että on niitä, jotka ovat ihastuneet Pärnuun ja niitä, jotka eivät ole siellä vielä käyneet – ja jos saan vaikka jutuillani jonkun paikkaa kokeilemaan, niin mainiota! Tosin jutun määrä on niin valtava, että tässä nyt osa 1, jossa kertoilen mm. majoittumisesta ja ruuasta, lisää sitten osassa 2. 

Pärnu erittäin tiivistetysti
Pärnu on kaupunki Viron etelärannikolla, Pärnunlahden rannalla. Ranta onkin Pärnussa yksi parhaita juttuja lomasta: hienoa hiekkaa, hitaasti syvenevä, joten lastenkin kanssa mukava, paljon palveluja rannan äärellä… Ihan parhautta! Pärnussa on 40 000 asukasta, joten se ei ole suuren suuri kaupunki, mutta mukavalla tavalla kaupunki, jossa on keskusta ja ravintoloita ja puistoja ja ostosmahdollisuuksia ja kaikkea, mitä lomalla on mukava kaupungissa olla. Kaupunki on sopivan kokoinen muutenkin, keskustasta rantaan on lyhyt matka kävellä, ja jos jalat väsyvät, taksilla on edullista ajella, ja paikallisliikennekin kulkee hyvin.

Kesän unelmapaikka, Pärnun ranta

Saapuminen

Pärnuun järjestetään Suomesta ryhmämatkoja, jos tahtoo kuljetuksen matkalle. Jos haluaa omatoimisesti matkustaa, pääsee perille julkisilla tai omalla autolla. Tallinnasta kulkee useita bussivuoroja Pärnuun päivittäin, nyt myös junaverkostoa on uusittu ja junalla pääsee myös. Itse olemme aina matkustaneet Pärnuun omalla autolla, laivalla Tallinnaan ja siitä Pärnuun. Reitti on helppo, kun on Tallinnasta päässyt ulos, on reitti suoraa tietä eteläänpäin, kunnes saapuu perille. Tallinnan satamasta Pärnuun on melko tarkkaan 130 kilometriä. Autoilu Virossa on kokemuksemme mukaan turvallista ainakin päiväsaikaan, ja Pärnun tie melko rauhallinen. Joskus esim. Tallinnaan päin ajaessa tulee vastaan bussikaupalla matkailijoita, jotka ovat matkalla satamasta Pärnuun, ja ajelipa kerran Tallinnaan mennessä vastaan työkaverini perheineen, olivat menossa Pärnuun. Pysäköinti Pärnussa on helppoa, useissa majoituspaikoissa on pysäköintimahdollisuus, ja olemme me kadun varteenkin pysäköineet kun loma-asunnossa ei ollu pysäköintipaikkaa. Kadun varteen pysäköidessä huomioikaa missä on maksullinen alue, keskustassa voi ihan yhdessä kadunkulmassa muuttua maksulliseksi, kun menee keskemmälle, kun taas sivummalla on ilmaista.

Majoittuminen

Pärnussa on paljon majoituspaikkoja, hotelleista kotimajoitustyyppisiin paikkoihin ja loma-asuntoihin. Me olemme useimmin majoittuneet loma-asunnossa, olemme ne aina vuokranneet välitysfirma Estrentin kautta. Estrent on välitysfirma, jolle yksityiset antavat loma-asuntoja vuokrattavaksi, ja niistä voi sitten valikoida ja tehdä varauksen Estrentin nettisivuilla. Olemme olleet tyytyväisiä firman palveluihin ja asuntoihin, olemme olleet vuosien mittaan viidessä eri asunnossa ja kaikissa homma toiminut. Yhdessä asunnossa olemme olleet useammin kuin kerran, ja menemme sinne tänä kesänäkin, kun onnistuimme saamaan vapaan viikon – tuo asunto on suosittu, ja usein varattu melko nopeasti sen jälkeen kun se syksyllä Estrentillä tulee seuraavaksi kesäksi vuokrattavaksi. Asuntoja on eri puolella Pärnua, me olemme tässä vähän valikoivia – asunnon pitäisi mieluiten olla tietyllä alueella, rannan ja keskustan rajaamalla alueella, Pärnujoen pohjoispuolelta emme ole asuntoa vuokranneet. Sielläkin on mukavan näköisiä, isoja ja hinta-laatu-suhde ok, mutta olemme tahtoneet kävelymatkan kaikkialle. Estrentillä on tälläkin hetkellä vuokrattavana neljä viidestä asunnosta, joissa olemme majoittuneet (ja siis on monia muitakin hyvältä vaikuttavia kämppiä, mutta tässä ihan omakohtaisia kokemuksia): 

  • Supeluse-kadun kaksio: ei parveketta, mikä on ollut se ainut miinus... nimittäin tämä on meidän suosikki! Sijainti ihan loistava, ja hinta-laatu-suhde todellakin kohdallaan. Tämän jos tahtoo, kannattaa varata ajoissa! Vuokralleantajat todella mukavat.
  • Karja-kadun kolmio: ihana kämppä, ihana piha, tästä pidimme todella paljon. Olimme reissussa elokuussa, ja silloin asunnon hinta oli todella edullinen. Hieman sivummalla kuin yleensä toivomme, mutta hyvät yhteydet, ihan lähellä bussipysäkki. Vuokralleantajat todella mukavat täälläkin.
  • Lõuna-kadun kaksio: tässä oli yläkerrassa makuuhuone ja me vanhemmat nukuimme alakerrassa vuodesohvalla. Lapsilla oli siis oma valtakunta yläkerrassa, ja siitähän he tykkäsivät. Ei pihaa/parveketta, mutta vaikka on ihan keskustassa, on heti tien toisella puolella Munamäen leikkipuisto. Vuokralleantajat mukavat, ja auttavaiset, olen itsestänikin ylpeä kun selvitin television ongelmat puhelimitse vuokraisännän kanssa, viroksi. Kiitos hänelle kärsivällisyydestä selittää miten saadaan telkkari näkymään taas!
  • Supeluse-kadun mökki: Tämä oli niin soma paikka, pihamökki, jossa kaksi asuntoa ja sijainti ihan parhautta Supeluse-kadulla, rantapuiston kulmalla. Tässäkin yläkerrassa lasten valtakunta, oli ullakko, jossa patjoja. Me vanhemmat nukuimme alakerrassa vuodesohvalla. Pieni, eikä silloin pesukonetta kun olimme, en ole tsekannut onko nykyään, mutta parasta sijainti ja kesämökkimäisyys. Mukavat vuokralleantajat, kuten kaikissa, joissa olemme olleet, ei mitään ongelmia ole kertaakaan ollut vuokralleantajien kanssa.
Hotelleista meillä ei ole viime vuosilta juurikaan kokemuksia, vuoden 2007 jälkeen olemme lähes aina vuokranneet asunnon. Poikkeuksena viime vuosi, 2015, kun lomamme oli niin alkukesästä, etteivät aurinkosäät olleet varma juttu. Olimme Rannahotellissa, jotta olisimme aina aurinkosään kohdalle osuessa rannan ääressä. Rannahotellissa voi kuvitella olevansa entisaikojen kylpyläkaupungissa, jossa saattaa vaikka hotellin portaissa tulla vastaan Hercule Poirot. Tuolloin hotelli oli vielä hieman vanhahtava, mutta viime talvena hotelli on perinpohjaisesti remontoitu. Jos haluaa rantalomalle huippusijainnilla, Rannahotellia on vaikea voittaa. Tietysti myös Tervise Paradiis on aivan rannassa, mutta Rannahotellissa on enemmän tyyli mun makuun, kuin suoraan menneestä ajasta, ja sijainti keskirannalla on loistava. Loppukesästä 2015 olimme kaveriporukalla Pärnussa, majoituimme Guesthouse Tulbissa, siisti ja mukava paikka, ja miellyttävä omistajapariskunta. Aamiainen oli somassa kahvilassa viereisessä talossa. Tykkäsin, ja voisin sinne mennä uudestaankin. Tulbin huoneisto on mainio kaveriporukalle tai perheelle, siinä on kaksi makuuhuonetta ja olohuone-keittiö, olohuoneessa vuodesohva. Lyhyemmille matkoille voisin kuvitella Tulbin huoneistoa meidän perheellekin, viikon matkalle ja pidempään oma asunto on meille sopivampi juttu mukavuuksineen – pesukone on pop! Tulbia on meille kehunut muutama tuttava, jotka aina Pärnussa käydessään majoittuvat siellä. Kymmenen vuotta sitten olimme Strand Spa & Conference -hotellissa, jonka nykytilanteesta en osaa sanoa. Kuitenkin ajattelin sen olevan mainitsemisen arvoinen, sillä silloin lasten ollessa 1-, 2- ja 6-vuotiaita olimme tyytyväisiä hotellin huonevaihtoehdoista perheille. Myös Kurgo Villan vanhan huvilan huoneistot olivat mainiot, joten mainitsen senkin, vaikken nykytilanteesta tiedä.

Näköälä huoneemme ikkunasta Rannahotellissa
oli melkolailla täydellinen


Nälkä!

Pärnussa on kokoisekseen kaupungiksi paljon kaikenlaisia ruokapaikkoja. Me käymme lomalla rennoissa paikoissa, valkoiset pöytäliinat ja useampi haarukkavaihtoehto kattauksessa ei ole meidän juttu, joten esim. Ammende Villan ravintolaa en voi arvoida (se ja Hedon Spa’n ravintola Raimond lienevät ne hienoimpina pidetyt). Mutta kysykää mestoista, joista saa nopeasti ja näppärästi herkkua mättöä perheelle, niin kyllä kerron!


Meidän ikisuosikki Pärnussa on Lehe Kohvik, meidän haavepaikka, josta puhutaan talvellakin. ”Oi, kun olis kesä ja oltais Lehe Kohvikissa!” Ravintola on ison rantapuiston laidalla, Lehe-kadulla, Rannahotellin lähellä. Sieltä saa perusruokaa, päivän annoksina paikallisia sapuskoja, ruoka on edullista ja herkullista. Ruoka-annosten lisäksi sieltä saa vaikkapa pieneen lounasnälkään aivan mahtavaa Lehen munasalaattia ja lohileivän, ja rahaa menee muutama euro. Kaikkein nuorimman haaveissa on aina ja iäti Lehen ranskalaisannoksen kastike, sitä vaan ei onnistu kotona tekemään niin, että olisi yhtä herkullista. Mitä tahansa tapahtuu, yksi on varma: ensimmäisenä iltana Pärnussa syömme aina Lehe Kohvikissa. Ja viimeisenä, ja joskus siinä välissäkin... ja lounaalla... ja... 

Lounaaksi munasalaattia ja voileipä


Rannan lähellä:

Poisi Eine, keskustasta rantaan kulkevan Supeluse-kadun varrella oleva pikaruokaravintola, josta saa ihan kunnon sapuskaa. Paikan wrapit ovat herkullisia! Ja grilliruokaa saa kun kävelee vielä lähemmäs rantaa Supelusea pitkin, rantapuiston kulmassa olevalla Bravo Burger -grillikioskilla on lähes aina jonoa. Sieltä saa hampurilaisten ja ranskisannosten lisäksi esimerkiksi pelmenejä, nam!Supeluse-katu on eräänlainen ”kesäpääkatu”, vilkkain katu keskustan ja rannan välillä, ja kadulla on paljon kahviloita ja ravintoloita, kuten nuo edellämainitut pikaruokapaikat. Jos haluaa kahvitella erityisen suloisesti, kannattaa pysähtyä Supelusen ja Karussellin kulmassa, Supelsaksad-kahvilassa. Oi, Supelsaksad-kahvilan kirsikkakakku, kuinka sinua kaipaankaan! Kahvilasta saa myös herkulliseksi kehuttuja ruoka-annoksia, niitä emme ole kokeilleet, mutta kahvilan herkkutarjontaa olemme testanneet aika lailla monipuolisesti, ja kaikki on herrrrkkua. Kahvilasta saa myös ostaa virolaisen valokuvaajan Ruth Huimerindin kortteja, niitä käyn aina ostamassa, jos löydän uusia, joita minulla ei vielä ole. Kuva Augustirand on vaan niin upea, että minulla on siitä postikortti töissä pukuhuoneen kaappini ovessakin.

Supelusella

Supelsaksad-kahvilasta risteyksen toisella puolen on Karusselli-kauppa ja sen ravintola, ja terassi, jossa kiva pysähtyä matkalla rantaan tai keskustaan tai ihan vaikkei olisi matkalla mihinkään. Istuimme siinä kaveriporukalla jonkin verran viime kesänä, hintataso juomissa on ihan loistava, vinkiksi sellaista etsivälle, ja henkilökunta innostunutta ja nuorekasta. Aiemmin kauppaa pitivät vanhemmat naiset, oikein mukavat, kauppa myytiin joku vuosi sitten ja uusi nuori omastajaporukka on tehnyt paljon muutoksia, kuten lisännyt tuon ravintolapuolen. Hyvä tämä uusikin tyyli.Keskustassa:

Rüütli-kävelykadun alkupäässä (idän puoleisessa) on ravintola Georg, jossa käy paikallisiakin paljon. Ravintolan hintataso on edullinen, ja ravintolalla on terassi kävelykadulla. Terassilla on mukava napostella vaikka pikkunälkään, tiskistä saa salaatteja, voileipiä ja esim. voileipäkakku-paloja. Voileipäkakku on niiiin mun herkkua! Ruoka on perussapuskaa, otetaan tarjotin, ja pyydetään linjastolta oman toiveen mukainen sapuska. Hinta-laatusuhdetta kuvaa se, että paikallisetkin käyvät paljon Georgissa.


Rüütli-kävelykadun ja Nikolai-kadun kulmassa on pubi Nikolai Lehtla, jossa käymme myös joka vuosi. Kunnon perussapuskaa kohtuuhintaan, ja joka vuosi on saatava joko Nikolai Lehtlassa tai Lehessä juustušnitsel – juustopihvi, siis ihan juustomöykky siis, joka on leivitetty ja paistettu rapeaksi… Rapea kuori ja sulava juusto sisällä, aih, herkkua, ja verisuonet tykkää!

Rüütli-kävelykadun poikkikadulla, Pühavaimu-kadulla on Sõõriku Baar, sinne täytyy suunnata, jos tykkää munkkirinkilöistä. Kahvilan erikoisuus ovat siis munkkirinkilät, joita kahvilan nimikin tarkoittaa. On muutakin herkkua, mutta parasta ovat juuri paistetut, tuoreet munkkirinkilät, joita myydään kilohintaan… on joskus ostettu aikamoinen kukkuralautasellinen ja meidän lapset ovat tehokkaasti syöneet kaikki!

Tässä vain muutama ravintola ja kahvila, niitä on paljon muitakin, joten rohkeasti vaan kokeilemaan kiinnostavilta tuntuvia! Esimerkiksi pizzeria Steffania on kehuttu paljon, toinen Steffani on keskustassa ja toinen rannassa Hedon Spa'n vieressä, eli jos pizzaa tekee mieli, sinne! Jonot ravintoloihin välillä pitkät, mutta kuulemma kannattaa olla kärsivällinen. Kerran olemme Steffanissa syöneet, mutta koska siellä gluteenittomien valikoima aika rajoitettu, tai ainakin muutama vuosi sitten oli, on siellä käymiset jääneet sittemmin.

Tässä siis ensimmäinen osa, hieman majoituksesta ja nälkätilanteista… Kirjoitan vielä lisää, sitten juttua shoppailusta, mitä tehdä Pärnussa, varsinkin mitä tehdä Pärnussa jos sattuu olemaan liikenteessä matalien tyyppien elikäs lasten kanssa ja varmaan vähän kaikkea muutakin, koska en ikinä onnistu pysymään aiheessa.

Loppuun lainaus Ultra Bran biisistä Pärnu:

”… kahviloita on paljon, tuollakin uusi kohvik,
muutaman päivän kuluttua myös meillä on kantakohvik ja siellä kantapöytä…”Ei kommentteja:

Lähetä kommentti