Pages

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Imatran seutu

Olen kirjoittanut paljon Viron matkailusta ja perhelomista Pärnussa. Nytpä teen suunnanmuutoksen, tai oikeastaan pysyn paikallani. Kaverini suunnittelee kesälomamatkaa ympäri Suomea, ja yksi mahdollinen kohde olisi Imatra, joten kyseli matkailujuttuja. Jos olen etäisemmistä paikoista kirjoittanut, niin miksi en välillä kehuisi omaa kotiseutua!

Kaverini suunnitelman lähtökohdat: mahdollinen lomailu vaikkapa Imatran Kylpylässä. Kylpylä sijaitsee Ukonniemen alueella, alue on viime vuosina kehittynyt paljon urheilu- ja vapaa-ajankeskuksena. Hankalaa ehkä sijainti, mutta omalla autolla tullessa se ei tietty ole ongelma. Keskustaan - tai mikä lasketaan keskustaksi, Imatralla on useampiakin - on matkaa useampia kilometrejä.

Kesällä 2016 kaupunkikierroksia tekevä katujuna Wuoksi-Wille kulkee Kylpylälle  muutamia kertoja päivässä, klo 11, klo 16 ja klo 19. Aikataulut, hinnasto ja reittikartat löytyvät katujunan kotisivuilta:

Imatran paikallisliikenteen linja 3 kulkee Imatran Kylpylälle (30.6. saakka). Kesäaikataulu muuttuu 1.7., samalla muuttuvat paikallisliikenteen reitit (Imatran Kylpylälle kulkevan bussilinjan numero yhä 3) ja lippujen hinnat laskevat hieman. Lippujen hinnat ovat 1.7.16 alkaen: aikuinen 3 euroa, eläkeläinen 2 euroa ja lapsi (7-16v) 1,5 euroa. Kesäaikataulut ovat 15.8. saakka, sen jälkeen talviaikataulut, joissa saattaa olla muutoksia kesäaikatauluun.

Imatran kaupunki on ravintolatarjonnaltaan kebab-ravintoloiden luvattu kaupunki, niitä riittää ja paikkakuntalaisilla on omat suosikkinsa. Nälkäiselle reissuperheelle (ja paikallisellekin perheelle) kebab-ravintolat ovat hyvä juttu lounasaikaan, sillä joissain paikoissa on hyvinkin kohtuuhintainen lounasbuffet . Ravintoloita on eniten Imatrankosken keskustassa, jossa on esimerkiksi edellämainittuja kebab-paikkoja, lounasravintoloita, Center Hotel Imatran ravintola Imatra Bistro, ravintola Buttenhoff, jolla on pitkä historia, Rosso, Imatran Valtionhotellin Linnaravintola, kiinalainen ravintola Xiangfu ja tietysti se joka paikasta löytyvä eli McDonalds.

Me käymme harvemmin syömässä ravintolassa kotipaikkakunnalla, joten arvioita en lähiaikojen tarjonnasta voi juuri kertoa. Kiinalaisessa käymme silloin tällöin, hyvää ruokaa ja ystävällinen palvelu. Buttenhoff eli Buteri on maineikas ravintola, mutta lähinnä sellainen, jossa tulee käytyä harvoin, ja silloinkin olen käynyt lähinnä jonkun juhlan yhteydessä kutsuttuna. Sama juttu Linnanhotellin suhteen, olemme viimeksi käyneet useita vuosia sitten syömässä siellä. Imatra Bistroa emme ole vielä kokeilleet. Vakipaikkojamme Imatrankoskella eli "kulmilla" ovat Rosso, kiinalainen, kebab-paikat ja no, tunnustetaan, McDonalds. Imatrankoskella on myös kivoja kahviloita, esimerkiksi kävelykadun varrella, leikkipaikan vieressä, konditoria Imatrankoski ja ravintola Buttenhoffin alakerrassa Café Julia. Kävelykadun varrella on terasseja, joissa voi aurinkoisina päivinä nauttia janojuomaa. Vielä on tänä vuonna käymättä, mutta pitäähän se kerran kesässä käydä juomassa kylmä juoma "kulmilla terassilla". Imatrankosken kupeessa (siis itse koski, ei kaupunginosa), siltojen juuressa, on entisessä kioskirakennuksessa BarCafe Kuohu, jonka naapuriin Inkerinaukiolle, Valtionhotellin viereen, muutti alkukesästä Imatran tori.

Imatrankoski on varmaan Valtionhotellin lisäksi Imatran kuuluisin nähtävyys. Imatrankoski on padottu vuonna 1929, kun avattiin Imatran vesivoimalaitos. Imatran koski kuohuu tavallisesti päivittäin kesäisin, mutta tänä vuonna kosken kuohunta eli koskinäytökset ovat rajoitetut padon remontoinnin vuoksi. Kesällä 2016 koskinäytökset ovat 18.6. - 13.8. lauantaisin klo 18, lauantaina 20.8. klo 19 ja lauantaina 27.8. klo 18. Lisätietoa kosken historiasta löytyy esim. GoSaimaa-sivustolta. Monet katsovat kosken kuohuja sillalta, mutta parempiakin paikkoja on. Kosken uoman ja voimalaitoksen uoman välillä on Kruununpuisto, josta sillan ja padon väliltä eli yläjuoksun suuntaan on hyvä katsella koskinäytöstä. Tällä alueella rajoitteita tänä kesänä patoremontin takia, en ehkä sinne siis yrittäisi nyt. Yläjuoksun suuntaan, eli sillan ja padon välillä on Imatrankosken keskustan puolella ihan sillan kupeessa portaat alas katselutasanteelle, jossa saattaa itsekin vähän kosken roiskeista kastua. Myös kauempana alajuoksulla, Imatrankosken sillasta Valtionhotellin ohi mentyä on kosken rannassa paviljonki, jonka luota on hyvä katsella. Sama kosken kuohujen roiskevaara on sielläkin.

Kruunupuisto Imatrankosken ja voimalaitosuoman siltojen välillä on Suomen vanhin luonnonsuojelualue (perustettu 1842)

Näköala Imatrankosken uomaan alajuoksun paviljongilta

Shoppailua harrastaville huomioksi, että jos on ostoksille menossa, kannattaa mennä Imatrankoskelle. Jos vaikka teinin kanssa puhutaan shoppailemaan menosta, niin se tarkoittaa Imatrankoskelle eli "kulmille" menoa. Teinien ihastukseksi perus-vaatekauppaketjujen (H&M, Lindex, Kappahl) lisäksi Imatrankoskella avattiin huhtikuussa Cubus. Imatrankosken K-supermarket (kauppa, josta tilaan joskus ruokaostoksia kotiinkuljetuksella) on auki kaikkina vuoden päivinä, jos kesken reissun iskee tarve mennä ruokaostoksille. Muutenkin monet kaupat ovat täällä auki usein juhlapyhinä, kannattaa tsekata netistä aukioloajat, jos on täällä pyhien aikaan.

Mansikkalassa ravintolat ovat lähinnä kauppakeskuksissa, Mansikkala on Imatran kauppakeskuskeskittymä, siellä on Prisma, Citymarket, Tokmanni (kauppakeskus Mansikkapaikassa), Rajamarket ja Lidl. Unohdinko jonkun? Prisman ravintolassa on peruskamaa, lounaspöytä ja ruoka-annoksia. Lisäksi siellä on Hesburger, jossa paikkakunnan mopoileva nuoriso käy herkuttelemassa, perheen teini tietää kertoa. Mopoilunuoret käyvät myös Mansikkalasta Lappeenrannan / Ukonniemen suuntaan Korvenkannan ABC:n Hesburgerilla ja ABC:n vieressä Nesteen ravintolassa. Kätevä pysähdyskohde, sekä ABC että Neste, meillä tapana pysähtyä reissuista kotiinpalatessa jommassa kummassa hakemassa kotiin tyhjään jääkaappiin täytettä, jos yöllä saavumme ja kaupat ovat kiinni. Molemmissa on pieni ruokakauppa.

Mansikkalassa on Imatran keskusliikenneasema, eli sinne saavutte jos tulette junalla. Linja-autot pysähtyvät siellä myös, sekä pitkänmatkan linja-autot, että paikallisliikenne. Keskusasemalla on (yllätys!) kebab-ravintola, ja asemalta ulos mentyä, taksiaseman ja Teboilin tankkauspisteen vieressä, on kahvila Kakkukulma. Asemalta hieman keskustaan päin on Kulttuurikeskus Virta, jonka viereisellä nurmialueella järjestetään tapahtumia, kuten tänä kesänä Imatran Yöt, jossa esiintyjänä ovat mm. Antti Tuisku, Juha Tapio, Vesala, J.Karjalainen ja Jarkko Ahola.

Kolmas keskusta on Vuoksenniska, jokunen kilometri Joensuun suuntaan. Vuoksenniskalla on myös kebab-paikka ja kahviloita / lounaskahviloita. Vuoksenniskalla en oikeastaan muuten ole käynyt syömässä kuin kebabilla. Vuoksenniskalla tulee käytyä enimmäkseen elokuvateatterin takia, Vuoksenniskalla on Imatran ainoa elokuvateatteri Bio Vuoksi. Vuonna 1954 rakennettu elokuvateatteri oli jonkin aikaa tyhjillään ja ehti rapistua pahasti, mutta on nyt remontoitu ja tyylikäs, 1950-luvun tyyliä valotaulujaan myöten. Omalla autolla liikkuessa Vuoksenniskan suunnalla hauska kohde on Jäppilänniemen taidetie, tien varrella on siis taidetta ihan auton ikkunasta katseltavaksi, kiva idea ja toteutus. Lisätietoa Jäppilänniemen taidetien Facebook-sivulta.

Autolla ajelusta tuli mieleen myös yksi Imatran ominaisuus, joka on erityisesti ulkolaisista vieraistamme ollut jännittävää, eli Venäjän raja. Suorastaan rajalle ei pääse töllistelemään, mutta olemme ajaneet lähelle Imatran rajanylitysaluetta ja sekin on ollut jännittävää. Siihen rajaan se EU täältä kulmalta loppuu. Rajanylityspaikan lähelle on rakennettu kolme isoa marketia, joiden yksi tärkeä kohderyhmä ovat venäläiset matkailijat. Tällä hetkellä yksi on säännöllisesti auki, Disas. Viiden euron lohikeittoannos Disasin kahviossa on ihan mainio lounasateria, vinkiksi vaan. Ja kaupan palvelutiski on varmasti Imatran pisin kalatiski, valikoimaa on mainiosti. Rakas Puoliso hakee sieltä säännöllisesti rosepippuri-graavilohta, Kaikista Nuorimman lemppari on savustettu sampi, Keskimmäinen tykkää lohesta kaikissa muodoissaan, Teini ja minä syödään ihan kaikkea kalaa, vaikka kuinka paljon.

Ukonniemen alueen ravintoloista ei itselläni ole juurikaan kokemuksia... Imatran Kylpylällä on omia ruokaravintoloita, itse olen käynyt muutaman kerran lounaalla ja työkavereiden kanssa syömässä à la carte -ravintolassa. Ei mitään valittamista, ruoka on aina maistunut. Ukonniemen alueella on myös ravintola Nuotta, jonka kanssa samaa firmaa on Ukonniemen uimarannan eli paikallisten mukaan Ukoskan uimarannan kulmauksessa hiekkarannalla oleva ravintola Bikini Bay, molemmissa myös tapahtumia pitkin kesää. Nuotassa kävimme muutama vuosi sitten syömässä, ruoka oli hyvää, varsinkin kun paikasta saa herkkuamme pelmenejä. Satamassa on venekerhon ravintola Kolme Ankkuria, siellä olemme käyneet lähinnä jätskillä ja kahvilla.

Kaverini kysäisi risteilyistä, ja pitikin tutkia asiaa. Olen itsekin suunnitellut, että menisimme vaikka heinäkuussa lomallani jollekin pienelle Saimaa-risteilylle Imatran satamasta. Imatran satamasta lähtee kesäisin maisemaristeilyille m/s Christina, joka risteilyjen välillä toimii ravintola Nuotan lähellä ravintolalaivana. Ravintola Nuotan maisemaristeilyt lähtevät satamasta ravintola Nuotan kohdalta lauantaisin klo 14 ja klo 15, nämä risteilyt ovat noin 2,5 tunnin pituisia. Imatran Kylpylän maisemaristeilyt lähtevät satamasta Kylpylän rannasta maanantaisin ja torstaisin klo 16 ja 19, nämä risteilyt ovat noin 1,5 tunnin pituisia. Hinnat ja aikataulut Chrisline-yhtiön sivuilta. Myös ravintola Nuotan sivuilla tietoa risteilyistä. 

Vuokselle pääsee myös risteilemään. Risteilyt lähtevät Varpasaaresta, urheilutalon/uimahallin takaa, Vuoksen Kalastuspuiston laiturista. Vuoksen Lautturin risteilyt lähtevät päivittäin klo 15 ja kestävät noin tunnin, niillä kierretään Vuoksea padotun alueen (Tainionkoski ja Imatrankoski) välillä. Ihan mukava tapa nähdä Imatraa. Hintatiedot ja aikataulut Vuoksen kalastuspuiston sivuilta: Vuoksen Lautturi. Vuoksen Kalastuspuistossa on myös pieni leirintäalue ja ravintola, jonka terassilla usein kesäpäivinä käymme syömässä jätskit heitettyämme ensin pari kierrosta frisbeegolfia Urheilutalon viereisellä frisbeegolf-radalla. Varpasaaressa on myös pieni uimaranta, joskus käymme siellä uimassa ja jätskillä. Näköjään useimmiten siellä käyntiin liittyy jätskiä! Kalastuspuistosta voi ostaa myös kalastuslupia Vuokselle ja kokeilla omaa kalaonneaan - tai ostaa kalaa Kalastuspuiston savustamosta.

Uimassa Varpasaaressa


Tapahtumista löytyy tietoa Imatra Base Camp -sivuston tapahtumasivulta. Ihan erikseen mainitsen kyllä Imatranajo-moottoripyöräkilpailun 19.-21.8.2016. Imatranajot olivat vuosikymmenet iso kansainvälinen tapahtuma Imatralla, muistan itsekin lapsuudesta ne moottoripyörien äänet ja hulinan. Kisat loppuivat vuonna 1986, katurata oli liian vaarallinen ja kilpailut siirtyivät radoille. Nyt Imatra on saanut uudelleen kisastatuksen, rata kunnostetaan kilpailulle sopivaksi ja 30 vuoden tauon jälkeen Imatralla kisataan. Muistojen Imatranajot -tapahtumia on järjestetty säännöllisesti, ja ne ovat olleet hienoja tapahtumia, mutta eivät oikeita kilpailuja. Elokuussa sitten moottorit jyrisevät taas, kun Imatralla ajetaan IRRC-osakilpailu (International Road Racing Championship). Ihan nostalginen fiilis tulee tästä!

Tämmöistä ajatuksenvirtaa näin yhtäkkiä kun kaveri Facebook-sivuillaan harkitsi Imatralle matkustamista. Jospa tästä vähän infoa löytyisi, ja kyselläkin saa. En ole matkailuekspertti, mutta on hauska miettiä omaa paikkakuntaa matkailijan näkökulmasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti