Pages

torstai 28. toukokuuta 2015

Tallinnaa lapsiperheille - Miia-Milla-Manda

Lapsiperheiden seikkailu Tallinnassa jatkuu! Eläintarha on nähty, samoin Energian oivalluskeskus ja palkintojakin voittanut Lentosatama. Seuraavaksi jotain pienimuotoisempaa, leikillisempää, söpömpääkin ja nuoremmille lapsille mainiota (suosittelisin varmaankin ihan pienistä lapsista alaluokkalaisiin). Eli seuraavaksi:


Miia-Milla-Manda on Kadriorgin puistossa sijaitseva lastenmuseo. Museo on vanhassa hurmaavassa huvilassa, jo ulkopuolelta se on kutsuvan ja iloisen näköinen.


Museo on oikeastaan hassu sana, sillä Miia-Milla-Manda on lasten leikkitalo - sisällä on erilaisia leikkihuoneita. Yhdessä isossa huoneessa on liukumäki-leikkimökki, leikkikeittiö ja vaikka mitä muuta. Meillä Kaikista Nuorin ystävällisesti teki leikkikakkuja siskolle, kaikki halusivat johonkin laatikkoon tai torniin sisälle ja liukumäkikin piti testata. Noissa laatikoissa, palloissa ym. joihin pääsee sisälle oli monessa jotain juttua sisäpuolella. Oli sisustettu leikkimökiksi, tai oli näyttö, jolta pystyi katsomaan pieniä animaatioita tai vastailemaan kysymyksiin vaikkapa Viron luonnosta. 

Tässä pallossa oli sisällä näyttö, jolta Keskimmäinen katseli lyhyen piirretyn filmin

Tämän lahjapaketin yllätys on se, että se on sisältä leikkimökki kalusteineen 

Tässä majakassa oli monta ovea ja ikkunaa, joista kurkkia 

Tämä taas oli samaan aikaan sekä liukumäki että leikkimökki

Tässä keittiössä Kaikista Nuorin teki siskolle upeita herkkuja

Kokki komensi siskon pöytään odottelemaan herkkujen valmistumista

Toisaalla talossa oli wanhojen juttujen huone. Siellä oli postitoimisto, kauppa sun muuta. Erityisesti postitoimisto innosti meidän poikia, he lajittelivat paketteja ja kirjeitä, leimasivat postimerkkejä ja valmistautuivat postin jakamiseen pitkän tovin. Kaupassakin myivät ja ostivat toisilleen kaikenlaista tarpeetonta, tarpeellista ja jotkut tavarat kuulostivat sellaiselta ettei niitä ole vielä keksittykään. 

Ulkona voi leikkiä leikkikentillä - niitä on kaksi, toinen varattu pienemmille lapsille ja toinen isommille. Näin ei tule isompien juostessa ja hyppiessä kolareita pienempien kanssa ja leikkivälineetkin on suunnattu sopivasti. Miia-Milla-Mandassa on myös kahvio, jossa vanhempien kofeiininpuutostilan voi korjata, tai syödä herkullisia leivonnaisia tai vaikka lounastaa, kahvila on kohtuuhintainen. Kahvila on sisustettu samaan värikkääseen sööttiin tyyliin kuin muukin museo, ja kesällä kahvin voi juoda kahvilan terassilla samalla kuin seuraa lasten leikkejä leikkipuistossa. 

Suosittelemme Miia-Milla-Mandaa pienten lasten perheille, paikka oli soma, lapset saivat leikkiä siellä vapaasti ja hauskaa oli, usean tunnin jälkeenkin lähtö vaati meiltä aikamoista suostuttelua. Kävimme museossa lasten ollessa 7-, 9- ja 12-vuotiaat, heidän mielestään ihan ok paikka - kaksi nuorempaa innostuivat ihan kunnolla leikeistä sisälläkin, isoimman mielestä leikkikenttä ulkona oli parasta. Eli kymmeneen ikävuoteen asti varmasti aivan mainio, sitä isommilla ehkä vähän olo, että kaikki ei kiinnosta. Mutta mukaan vaan, koska meilläkin isosisko sitten oli mukana poikien leikeissä sisällä ja ulkona ja ainahan voi istua kahvilassa jätskillä. 

Miia-Milla-Manda sijaitsee kauniissa Kadriorgin puistossa. Jos mahdollista, kannattaa varata museon lisäksi hieman aikaa puistossa kävelyyn muutenkin. Pienimuotoinen piknik, vaikkapa, tai muuten vaan puiston ihailua sekä Miia-Milla-Manda, siinä hyvä suunnitelma pienten lasten kanssa!Kadriorgiin pääsee raitiovaunuilla numero 1 ja numero 3. Raitiovaunu 1 pysähtyy mm. Linnahall-pysäkillä sataman lähellä, A-terminaalista Tallinkin hotellien ohi ja siinä pysäkki melkein onkin, sekä Mere pst -pysäkillä, aivan Viru-hotellin lähellä hotellilta Mere pst -tietä satamaan päin lähtiessä. Kadriorgin päässä ajetaan ihan päätepysäkille, Kadriorg, ja museo löytyy puiston keskeltä. Raitiovaunu numero 3 tulee toisesta suunnasta, pysäkkeinä mm. Vabaduse Väljak -aukio (Palace-hotellin vieressä) ja Viru-pysäkki Viru-hotellin vieressä olevan puiston laidalla, vanhankaupungin puolella. Tälläkin ajetaan päätepysäkille asti, Kadriorgiin. Kuljettajalta ostettuna matkalipun hinta on 1,60 e aikuisilta, 0,80 e lapsilta.


Kadriorgiin pääsee myös City Tourin Hop-On Hop-Off -bussilla. Muutamia päiviä Tallinnassa oleville voimme suositella tätä - bussi pysähtyy nähtävyyksien ja museoiden kohdalla, joten kulkeminen on helppoa, ja kun paikka on nähty voi hypätä seuraavaan bussiin ja jatkaa matkaa. City Tourin nettisivuilta voi lukea asiasta tarkemmin, on selkeät kartat bussireiteistä (joita on kolme erilaista) ja lippujen hinnat.

Taksilla pääsee myös, tolkullisilla taksihinnoilla matka jää alle 10 euron. Takseista vielä sen verran: jos päätyy ottamaan taksin taksijonosta, voi katsoa taksien lähtötaksat auton taka-sivuikkunasta eikä tarvitse ottaa sitä jonossa ensimmäisenä olevaa jos joku muu taksi jonossa on edullisempi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti