Pages

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Tallinnaa lapsiperheille - Lentosatama

Nyt olemme käyneet eläintarhassa Rocca al Maressa, Energian oivalluskeskuksessa sataman lähellä ja seuraavaksi lähdetäänkin hiukan eteenpäin Energian oivalluskeskukseesta: Lentosatamaan.


Lentosatama on jännittävä paikka... eräänlainen museo ja elämyspaikka ja vaikka mitä yhtä aikaa. Lennusadam, Lentosatama, on rakennettu vanhoihin lentokonehalleihin ja jo rakennus itsessään on hienoa nähtävää. Lentosatamassa voi tutustua merellä liikkumiseen - niin veden alla, veden pinnalla kuin veden yläpuolella ilmassa.

Isossa hallissa on tosiaan esineitä jos jonkinlaisia, mm. sukellusvene, johon pääsee tutustumaan sisälle, veneitä, lentokoneita, merisota-aseita sun muuta. Erityismaininnan arvoinen on se kokemus kun hallissa valot himmenivät, alkoi kuulua lähestyvän lentokoneen ääni, katossa näkyi lentokoneen varjo ja kohta lentokoneen ääni katosi kaukaisuuteen... Meni kyllä kylmät väreet, tuntui, että onko se viholliskone vai omia... 

Aikuisille huomioitavaa museossa: lippu on kortti, jonka voi rekisteröidä museoalueelle tullessa, liittää siihen sähköpostiosoitteen. Näin museossa liikkuessa voi kiinnostavat esitetaulut lähettää lipun avulla omaan sähköpostiinsa, jos ei ehdi siinä seisomalla lukea - ja lasten kipittäessä ei aina ehdi. Itse tilasin sähköpostiin mm. artikkelin veneiden omistamisesta Neuvostoliiton aikaan. Ei ollut yksinkertaista omistaa edes soutuvenettä, Neuvosto-johtajat kai pelkäsivät virolaisten soutavan Suomeen tai Ruotsiin... 

Museossa on myös kevyempää hauskaa lapsille ja aikuisillekin. On mm. paperilennokin rakennuspiste, lennokkia voi sitten heittää useassa seinässä olevien pyöreiden reikien läpi, reiät pienenivät seinä seinältä. On myös lentokonesimulaattori, ei ollut helppoa lentää ei. Ja kuten kuvasta näkyy, oli myös mahdollista pukeutua erilaisiin merenkäyntiin liittyviin asuihin ja kuvauttaa itsensä. Hienon näköisiä ollaan, eikö: 


Lentosatama sijaitsee Kalasataman kaupunginosassa, Lentosataman omilla sivuilla on selkeästi selitetty kuinka sinne pääsee. Julkisilla ei pääse ihan luo, puolisen kilometriä jää kävelemistä. Kaupungin kiertoajelubusseilla, City tourin hop-on hop-off -busseilla pääsee Lentosatamaan asti. Takseista huomioitavaa: matka keskustasta Lentosatamaan on noin 5 euroa, yli kympin jos maksaa niin sitten on kyseessä taksifirma, jolla on suhteettoman kalliit taksat. Tuolla yhteystietosivulla suosittelivat yhteistyökumppanina Tulika taksoa (puh.nro 1200), kyseinen taksifirma on ainakin maineensa perusteella ihan luotettava. 

Liput Lentosatamaan ovat aikuisilta 14 euroa (sisältää Lentosataman ja Lentosataman ulkopuolella olevien museolaivojen sisäänpääsyn), lapsilta 9-18v ja opiskelijat 7 euroa ja perhelippu 28 euroa (sisältää kaksi aikuista ja heidän alaikäiset lapsensa. Koko merimuseon sisältävä lippu (Lentosatama + Viron merimuseo) maksaa aikuisilta 16 euroa ja lapsilta 8 euroa, perhelippu 30 euroa. Viron merimuseo sijaitsee isossa entisessä tykkitornissa, Paks Margareeta, vanhankaupungin sataman puoleisessa päässä. Siellä emme ole käyneet, mutta museossa käyneet kaverit ovat kyllä tykänneet. Täytyy joskus korjata tilanne ja tutustua siihenkin paikkaan.

Me kävimme Lentosatamassa käydessä myös Suur Töll- museolaivalla, oli jännittävä kokemus. Höyrylaiva, jäänmurtaja Suur Töll on maailman suurin kahdesta maailmansodasta selvinnyt jäänmurtaja, joka on entisöity - laivalla käydessä pystyi kuvittelemaan millaista siellä oli työskennellä sata vuotta sitten.

Ja lopuksi vielä Teinin, tuolloin varhaisteinin, taidonnäyte paperilennokki-pisteessä:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti