Pages

torstai 14. heinäkuuta 2016

Tallinnan Ühiskaart-matkakortti

Tallinnassa on helppoa liikkua julkisilla, bussilla, johdinautoilla ja raitiovaunulla, reittejä on paljon ja vuoroja tiheästi. No, huomioitava tietysti se, että tällä hetkellä (kesä 2015) pitkät pätkät raitioteitä on kaivettu auki ja niitä uudistetaan uusia raitiovaunuja varten, mutta osa reiteistä on käytössä ja johdinautot sekä  bussit kulkevat kyllä. 

Kätevin tapa maksaa julkisilla matkustaminen on Ühiskaart-matkakortti. Lisäksi se on edullisempi kuin kertaliput, kertalippu kuljettajalta on 2 euroa kun taas Ühiskaartilla maksettuna kertalippu on 1,10 euroa. Ilmaiseksi matkustavat mm. alle koulukäiset lapset ja alle 3-vuotiaan lapsen kanssa matkustava vanhempi. 

Samalla Ühiskaart-matkakortilla voi matkustaa enintään 6 matkustajaa. Jos matkustaa useita kertoja päivässä, Ühiskaartille muodostuu 3 euron päivälippu: kortilta veloitetaan maksimissaan 3 euroa / päivä kortin omistajalta, sen jälkeen sillä 3 euron päivälipulla matkustaa koko päivän. Mutta huomioksi: tämä päivälippu koskee vain kortin omistajaa, yhtä henkilöä, muilta kortin käyttäjiltä menee joka matkasta kertalipun hinta, 1,10 euroa. Kortille voi myös ladata useamman päivän lippuja. Näitä ei korttia leimatessa automaattisesti muodostu, se toimii vain päivälipun kohdalla, useamman päivän liput täytyy ostaa kortille myyntipisteestä tai virolaisella matkapuhelinliittymällä. Kolmen päivän lipun hinta on 5 euroa, viiden päivän lipun hinta on 6 euroa ja kolmenkymmenen päivän lipun hinta on 23 euroa. Tähän täytyy myös olla henkilökohtainen lippu kuten automaattisesti muodostuvaan päivälippuun.

Meillä matkoja ei tullut kuin muutamia päivässä, joten päivälipulla ei ollut meille juurikaan merkitystä. Meille oli kätevää kortissa on se, että samalla matkakortilla voi matkustaa useampi. Meidän ei siis tarvinnut ostaa viittä erillistä matkakorttia, vaan riitti yksi kortti, jolle latasin rahaa meille kaikille. Koko porukkaa bussiin kaitsiessa oli helppo yhden leimata kaikkien puolesta lippu. 

Matkakortin voi ostaa ja ladata mm. R-kioskeilla, Stockmannilla, Maxima-marketeissa ja tietyissä Selver-marketeista. Myyntipaikat löytyvät Ühiskaartin tietosivuilta, samoin matkalippujen hinnat. Itse kortin hinta on 2 euroa, ja kortille voi ladata itselleen sopivan summan. Jos on ostanut matkakortin ja miettii, paljonko sillä on rahaa jäljellä, voi tiedon tarkistaa Piletilevin sivuilta kortin numerolla.

Matkakortilla ostetaan matkalippu kuten useissa muissakin kaupungeissa, eli lippu ostetaan laittamalla matkakortti lähelle kortinlukijaa, jolloin matkakortilla on maksettu yksi matka. Jos matkustajia on useampi, valitaan kortinlukijasta nuolinäppäimellä muiden matkustajien määrä ja painetaan ok, jonka jälkeen kortinlukija pyytää näyttämään korttia uudelleen. Kortti lähelle lukijaa ja noin, kaikkien liput ostettu matkakortilla. Eli esimerkiksi meitä on viisi, ensin laitan matkakortin lukijan lähelle, oma lippu selvä, sitten nuolinäppäimillä 4, ok, ja uudelleen matkakortti lähelle kortinlukijaa. Kaikkien lippu selvä!

Aikatauluja ja reittikarttoja voi tutkailla Sõiduplaan-sivustolta, Samalla sivustolla on myös Journey planner, jolla voi suunnitella reittejä ja aikatauluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti