Pages

maanantai 28. joulukuuta 2015

Bastionien käytävät Tallinnassa

Juttelin työkaverin kanssa Tallinnasta, ja tuli puheeksi jännittävä kohde, Bastionien käytävät eli Bastionien tunnelit (Bastioni käigud).

Bastionien käytäviin, tunneliverkostoon, pääsee Kiek in de Kök -tornin museon kautta. Vanhimmat tunnelit ovat 1600-luvulta, niiden tarkoitus oli suojata sotilaita, ammuksia ja aseita sekä muita varusteita. Tunneleiden kautta pystyi myös vakoilemaan vihollista ja siirtyä huomaamatta maan alla paikasta toiseen. Niiden sotilaallinen merkitys väheni pikkuhiljaa, 1850-luvun paikkeilla niitä ei enää tähän tarkoitukseen käytetty.

Sen jälkeen tunneliverkosto on toiminut mm. sotien aikaan väestösuojana ja myöhemmin tunneleissa on majoittunut asunnottomia. Vuonna 2007 kunnostetut tunnelit avattiin yleisölle, niihin pääsee vain oppaan kanssa, lähtöpaikkana Kiek in de Kök -tornin museo.

Kävimme bastionien käytävissä lasten kanssa muutama vuosi sitten, ja suosittelen kokemusta! Puolisokin, joka ei blogiasioihin puutu, kommentoi juuri tätä kohdetta: "Jos kerran Tallinnasta kirjoittelet niin kerro niistä tunneleista." Opaskierros on rakennettu tunneleihin niin, että kulkiessa käydään läpi paikan historia - ja kohdataan tunnelien kummitustarinoitakin. Jännittävä paikka, ja käynnin jälkeen oli hassu tunne kävellä Vapaudenaukiolla tietäen sen alla olevan tuollaisen tunneliverkoston.

Tietoa Bastionien käytävistä Tallinnan kaupunginmuseon sivuilta
Bastion tunnels

Kiek in de Kök -museon ja Bastionien käytävien aukioloajat ja hinnat:
Kiek in de Kök & Bastion tunnels

Samalla reissulla kannattaa tutustua myös Kiek in de Kök -tornin museoon, torni itsessään hieno, ja tornissa voi tutustua Tallinnan historiaan noin 1200-luvulta alkaen - ja ehkä vähän tulevaisuuteenkin.

Kokemus sopii myös lapsille, tosin ihan pienimpiä saattavat hämärät tunnelit vähän pelottaa. Mitään varsinaisesti pelottavaa tutustumiskierroksella ei ole, mutta paikka sinällään on jännittävä.

Tunneliverkosto on kesälläkin vilpoisa paikka, joten jos sää suosii ja aurinko paistaa, tarvitsee vähän tankata päivänvaloa... ja ehkä kierroksen jälkeen hiukookin vähän... Jos näin on, käykää kurkistamassa vieressä mäen laella onko hurmaava puistokahvila auki. Sieltä saa herkullisia pannukakkuja, pannkoogid, erilaisilla lisukkeilla - ja maisema on upea.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen vinkki, laitan korvan taa myöhempää käyttöä varten. Kiitos:)

    VastaaPoista